11 april 2017
11 april 2017,
 0

Het percentage contante betalingen blijft dalen. In 2016 rekenden consumenten nog maar 45% van hun aankopen contant af. In vergelijking met een jaar eerder is dit aanzienlijk minder. Het succes van de pinpas, sinds 2015 favoriet, is voor een groot deel te danken aan de opkomst van contactloos betalen (bron: Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank)

Minder contante betalingen

Tussen 2015 en 2016 is het aantal contante betalingen van 3,19 miljard naar 2,95 miljard gedaald, met een waardedaling van 2 miljard euro. Het aantal pinbetalingen is daarentegen gestegen van 3,23 miljard naar 3,57 miljard betalingen, de waarde van deze toename bedraagt 4 miljard euro. Conclusie: de consument kiest er steeds vaker voor om met hun pinpas of mobiele telefoon te betalen.

Inhaalslag pin onder tieners

De pinpas is niet onder alle bevolkingsgroepen favoriet: tieners, (12-18 jaar), 65-plussers en laagopgeleiden betalen voornamelijk nog contant. Tieners zijn ten opzichte van 2015 wel meer gaan pinnen, zij laten met 7% de grootste groei zien. Jongvolwassenen (19-24 jaar) pinnen het meest, en ook hun pingebruik is in 2016 nog eens met 7% gestegen. De groei onder 65-plussers en laagopgeleiden was afgelopen jaar beperkt.

De toename van pinnen neemt in alle branches toe, het meeste bij de automatenverkoop (8%), in de horeca (7%) en in de recreatie-, cultuur- en amusementssector en bij de straatverkoop (6%).

Consument vaker tevreden met betaalwijze

Consumenten kunnen steeds vaker betalen op de manier die zij willen. Vooral als pinnen hun voor voorkeur heeft: het aantal mensen dat wel wil maar niet kan pinnen, daalt al enige jaren. Contant betalen is soms nodig omdat de pinbetaling niet wordt geaccepteerd, of omdat de pinautomaat het niet doet. Aan de andere kant zijn er ook mensen die contant wilden betalen maar te weinig cash op zak hadden, of dat juist de contante betaling niet werd geaccepteerd.

Chart 2 - Would have preferred using another payment instrument than mentioned, according to instrument used

Grafiek 2. Liever op een andere manier betaald dan aangegeven, naar gebruikt betaalmiddel

Pinnen: veilig en efficiënt

Banken en de zogenoemde toonbankinstellingen (horeca, winkels, tankstations, musea etc.) hebben in 2005 het Convenant Betalingsverkeer gesloten, voor een veilig en efficiënt betalingsverkeer. Pingebruik stimuleren is nog steeds een van de belangrijkste pijlers van de overeenkomst. In 2014 is door beide partijen het doel gesteld dat consumenten in 2018 60% van hun aankopen betalen met de pinpas. Dat lijkt haalbaar, gezien de laatste cijfers. Contant geld blijft daarnaast ook gewenst als betaalmiddel, aldus het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Het borgt de toegankelijkheid van het betalingsverkeer.

 

 

Comments are closed.