ABN AMRO deelt eerste wearables uit
5 maart 2018
5 maart 2018,
 0

ABN Amro is vorige week een proefprogramma begonnen met wearables. Deze sieraden of accessoires hebben dezelfde chip voor contactloos betalen als  de pinpas. De wearables werken exact hetzelfde maar dan alleen in een andere vorm.

Stap voor stap

De introductie van wearables is slechts een kleine stap vooruit op het gebied van nieuwe betaalmethoden, maar wel een opvallende. De nieuwe betalingsmogelijkheden met chips en mobiele telefoons hebben snel hun weg gevonden naar de consument. Het zal niet lang meer duren voordat de fysieke portemonnee verleden tijd is.

Hele kleine chip

Het contactloos betalen zoals we dat kennen is mogelijk dankzij de chip die in de pinpas zit verwerkt. Dankzij het kleine formaat kan deze chip ook in allerlei andere dingen gestopt worden, mits de iets grotere antenne er ook bij past.

Dit zou bijvoorbeeld in een ring, horloge, armband of sleutelhanger kunnen zijn. ABN AMRO is een test gestart waarin 500 geselecteerde klanten gedurende 4 maanden gebruik kunnen maken van deze NFC-accessoires. Zij geven de bank feedback die helpt bepalen hoe deze technologie het beste aan klanten kan worden aangeboden. Wanneer deze technologie door iedereen gebruikt kan worden is nog onduidelijk.

De proefpersonen

Afgelopen februari kregen de eerste 250 proefkonijnen in Amsterdam hun wearables uitgereikt. ABN AMRO had alvast 15 euro op de wearebles gezet, zodat zij direct konden oefenen. Dit bedrag was op de testlocatie al snel op aangezien de gemiddelde gin & tonic meer dan 10 euro kostte.

De proefpersonen bestaand uit een gemengd publiek waaronder: jong en oud, man en vrouw. Van de vier accessoires waaruit gekozen kon worden was de ring veruit het populairst, waar de ABN AMRO had verwacht dat dit het horloge zou zijn. Wanneer er aan de testpersonen wordt gevraagd waarom zo’n ring handiger is dan een pinpas, hebben zij hun antwoord al klaar.

ABN AMRO stimuleert contactloos betalen

‘In de kantine op mijn werk kun je niet meer contant betalen, en ik laat mijn tas met portemonnee steeds bij mijn bureau liggen.’ Een ander: ‘Ik houd van hardlopen, en soms bedenk ik pas halverwege dat ik op weg naar huis een pak melk of koffie wil meenemen.’ Motorrijder Lücken zegt: ‘Bij het tanken moet ik steeds allerlei kledingstukken loshalen op zoek naar mijn portemonnee en pinpas. Een ring lijkt me ideaal: altijd om, altijd paraat.’

‘Zo’n wearable verhoudt zich tot een pinpas als een smartwatch tot een smartphone’, zegt Sander Zeedijk, een 37-jarige managementspecialist die een NFC-ring heeft buitgemaakt. ‘Het is geen vervanging, maar een aanvulling. De meest basale functies heb je dan snel bij de hand, als je meer wilt moet je alsnog je portemonnee of telefoon uit je zak halen.’

NFC technologie wordt steeds vaker gebruikt

ABN AMRO is niet de enige bank die een NFC-accessoire aanbiedt. Een Australische bank genaamd Bankwest stelde op 1 januari 1,1 miljoen ringen ter beschikking aan alle klanten. Met deze Kerv-ring kan net zoals met de ABN AMRO ring betaald worden. Cijfers over het gebruik van de Kerv-ring wil de bank niet bekend maken, al gaven ze wel aan dat het product zeer populair is. Wearables waar vooraf een bedrag opgezet moet worden bestaan al langer en werken op basis van een prepaid-model.

Tijdens het uitdelen van de wearables aan de proefpersonen werden alvast punten die voor verbetering vatbaar zijn gedeeld. ‘Ik heb nog niet zoiets van: dat móét ik hebben,’ zegt Jaylee van der Beek (25). ‘Maar als ik straks zelf een accessoire kan kopen dat ik mooi vind en daar dan een chip in kan laten zetten, wordt het wel heel interessant.’ Haar collega Britt van Alpha (21) vult aan: ‘Het zou ook mooi zijn als je er meer mee kunt dan alleen betalen, bijvoorbeeld het slot van je voordeur openen. Dat doe ik nu ook allang met een app.’

Op zoek naar uw eigen cashless betaalsysteem?

Comments are closed.