Wat is NFC en hoe werkt het?

Met een NFC chip kan je gemakkelijk contactloos betalen.

NFC oftewel Near Field Communication is een contactloze vorm van communicatie tussen twee apparaten. Tegenwoordig zijn bijna alle mobiele telefoons uitgerust met een hiervoor geschikte chip. Deze chip maakt het mogelijk om te communiceren met andere NFC-apparaten. De maximale afstand waarop de chip en het apparaat met elkaar kunnen communiceren bedraagt 10 centimeter. Doordat het maar tot een bepaalde afstand werkt is dit een ideale manier om veilig data te verzenden. Een voorbeeld van deze techniek is de OV-chipkaart, hier zit een chip in verwerkt zodat je gemakkelijk kunt in- en uitchecken in het openbaar vervoer.

 

Wat kan ik ermee?

Wanneer er een NFC-chip in jouw mobiele telefoon zit verwerkt biedt dit veel mogelijkheden. De chip zou de zorgpas, bibliotheekpas en alle klantenpassen uit jouw portemonnee kunnen vervangen. Ook contactloos betalen met jouw mobiele telefoon behoord dankzij de chip tot de mogelijkheden. Momenteel zijn ze bij de ABN-AMRO begonnen met het testen van NFC betalingen met Android telefoons (15-09-2016). In de toekomst zou het dus zomaar kunnen dat je de portemonnee kunt thuislaten en genoeg hebt aan alleen je mobiele telefoon.

Update 28-11-2016

Inmiddels heeft ABN-AMRO zijn Wallet app gelanceerd en is het mogelijk om met smartphones die zijn voorzien van een NFC-chip contactloos te betalen.

Snel en gemakkelijk je routeplanner opstarten dankzij NFC

Iets wat je zelf met een chip (tag) bijvoorbeeld in jouw auto zou kunnen doen is hem zelf instellen. Je kan hem zo instellen dat wanneer je met jouw telefoon deze tag scant automatisch jouw routeplanner-app wordt opgestart. Zoiets kan je ook met een tag in de keuken kunnen doen, zodat automatisch jouw favoriete website met recepten word geopend. In principe kan je zoiets met elke app op jouw telefoon doen. Bedrijven biedt dit de mogelijkheid om hun klant een extra stukje service aan te bieden. Zo zou een supermarkt extra informatie kunnen geven over een product wanneer er een tag op het schap wordt gescand.

Heeft mijn mobiele telefoon NFC?

Of jouw telefoon over een NFC-chip beschikt is gemakkelijk te achterhalen.

Apple/IOS: De iPhone 6, 6S en 7 beschikken over een chip, maar tot nu toe wordt deze alleen gebruikt voor Apple Pay en is hij niet beschikbaar voor andere doeleinden.
Android: Of jouw telefoon geschikt is kan je checken door de volgende menuroute te volgen: Instellingen > NFC > Schakel het schuifje in > Android Beam inschakelen.
Windows: Of jouw telefoon geschikt is kan je checken door de volgende menuroute te volgen: Instellingen > NFC > Schakel het schuifje in.

 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over cashless betalingsoplossingen of een offerte aanvragen? Neem direct contact met ons op.