6 mei 2019
6 mei 2019,
 Off

Nederlanders hebben vorig jaar vaker gebruik gemaakt van retourpinnen, waarbij zij van winkeliers geld terugkrijgen door middel van hun pinpas.

In 2018 is er een totaalbedrag van 217 miljoen euro teruggestort met het gebruik van retourpinnen. Dit gebeurde via 4,2 miljoen transacties. In 2017 was dit ‘slechts’ 148 miljoen euro, verdeeld over 2,9 miljoen transacties. Dit blijkt uit een jaarverslag van Betaalvereniging Nederland.

De terugbetaalmethode lijkt vooral populair te zijn in winkels die duurdere producten verkopen, zoals meubelzaken of kledingwinkels. Het gemiddelde bedrag dat retour werd gepind in 2018 was 51,50 euro.

Cashless Betaalomgeving
De stijging van het aantal transacties met retourpinnen is in lijn met de stijging van het aantal mobiele en contactloze betalingen en indiceert een verschuiving naar een betaalomgeving die steeds meer cashless wordt.

Deze verschuiving is ook te zien bij onderlinge betalingen tussen particulieren. Steeds vaker wordt er een alternatief gevonden voor het betalen met contant geld. In 2018 werd bijvoorbeeld 31% van alle onderlinge betalingen elektronisch gedaan. In 2017 was dit nog 22%.

Bron: Betaalvereniging Nederland

Comments are closed.