pinpas onderzoek
12 februari 2018
12 februari 2018,
 0

Er wordt in Nederland sinds 2015 vaker met de pinpas betaald dan met contant geld. In vergelijking met de andere eurolanden laten Nederlanders het vaakst hun contante geld in de muur zitten.

In een nieuwe studie hebben de Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland in kaart gebracht hoe deze ontwikkeling is verlopen tussen 2010 en 2016. Omdat het gebruik van contant geld niet eenvoudig gemeten kan worden, is daarvoor consumentenonderzoek gebruikt, waarbij mensen hun contante betalingen hebben bijgehouden in een dagboekje.

Pinpas overtreft chipknip

Tijdens deze periode hebben banken en aanbieders van betaalverkeer afgesproken om de kosten voor winkeliers bij een pinbetaling te verlagen. Door het afschaffen van de Chipknip en het introduceren van NFC in 2014, is de pinpas alleen maar populairder geworden. Dankzij het contactloos betalen zonder pincode zijn consumenten de pinpas ook voor kleinere bedragen gaan gebruiken.

De groei van contactloos betalen

Kort na de introductie van contactloos betalen in 2014 werden er nog maar relatief weinig contactloze betalingen gedaan. In 2014 werden 8 miljoen contactloze transacties gedaan. In 2015 stond dit aantal al op 135 miljoen en in 2016 zelfs op 630 miljoen betalingen. Hieruit blijkt dat contactloos betalen inmiddels heel normaal is geworden. In het onderzoek is het gebruik van mobiel betalen buiten beschouwing gelaten. De Nederlandsche Bank en betaalvereniging Nederland verwacht dat ook deze manieren de aankomende jaren aan populariteit gaan winnen.

Comments are closed.