Vaak bieden ondernemers hun klanten de optie om hun geld terug te krijgen wanneer een aankoop niet bevalt. Wanneer de klant de aankoop heeft gedaan door middel van een pinbetaling, is contant geld retour geven echter niet ideaal. Daarom is retourpinnen in het leven geroepen.

Wat is retourpinnen?
Retourpinnen is een omgekeerde pintransactie. Op deze manier kunnen ondernemers geld elektronisch terug sturen naar de klant. De klant kan zijn betaalpas in de betaalautomaat stoppen, waarna de ondernemer het bedrag terugstort op de bijbehorende bankrekening. Dit mag een andere zijn dan de pas waarmee de aankoop oorspronkelijk gedaan is. De klant krijgt een ondertekende retourpinbon mee als bewijs dat het geld gegarandeerd naar hem onderweg is. Met instant payments, waarbij overgemaakt geld binnen enkele fracties van een seconde op de rekening bijgeschreven is, zal dit in veel gevallen echter niet meer nodig zijn.

Wat is het voordeel van retourpinnen?
Met retourpinnen hoeven ondernemers geen grote hoeveelheden contant geld aan te houden voor als klanten iets komen retourneren. Dit is goed voor de veiligheid en past bovendien in de trend om zo min mogelijk geld in de zaak te hebben.