pinbus
9 maart 2018
9 maart 2018,
 0

Uit een proef van stichting Collecteplan is gebleken dat pinnen aan de deur met de pinbus een vruchtbare manier van collecteren is. Uit de tussentijdse resultaten van een experiment met vijfhonderd collectebussen blijkt dat mensen met de pinpas guller geven.

De collectanten van diverse goede doelen haalden in de laatste drie maanden van 2017, dankzij de pinbus gemiddeld 3,75 euro per donateur op. Terwijl het contante gemiddelde blijft steken op 1,50 euro.

Met de gewone collectebus wordt er gemiddeld 65 euro opgehaald door de collectanten. Maar met de nieuwe pinbus is deze opbrengst gestegen naar een gemiddelde van 141,50 euro. Hiervan werd 33,50 euro daadwerkelijk gepind met de pinpas of mobiele telefoon, de resterende 108 euro werd contant gedoneerd.

Een kwart van de donaties bestaat uit pinbetalingen. ”Met deze cijfers bewijst de nieuwe collectebus zich als succesvolle innovatie voor de goede doelen”, aldus Peter Schoof, voorzitter van stichting Collecteplan, vertegenwoordiger van 25 landelijk collecterende goede doelen in Nederland.

Nog wennen aan de pinbus

Met de pincollecte wordt ingespeeld op de ontwikkeling dat mensen steeds minder of geen contant in huis hebben. Waardoor de goede doelen hebben besloten om pinbetalingen een kans te geven.

Sinds september 2017 kan er in een aantal proefgemeenten met pin of contant worden. De pinbussen worden door de goede doelen per collecteweek aan elkaar doorgegeven.

“De collectanten zijn enthousiaster en voelen zich veiliger op straat”, aldus stichting Collecteplan. De gevers zijn nog wel terughoudend. “Ze pinnen volop in de winkels, maar zijn de collectebus met pin nog niet gewend”, legt Peter Schoof uit. De verwachting is dat het aantal pintransacties bij het collecteren nog verder zal gaan stijgen.


Op zoek naar uw eigen cashless betaalsysteem?

Comments are closed.